CUPPING COFFEE
Na SVETE SA POUŽÍVA
MNOŽSTVO rôznych techník hodnotenia kávy. my sme sa priklonili k najrozšírenejšej
americkej metóde, ktorá bola vylepšená o niekoľko drobnostÍ aby sa
dosiahla väčšia presnosť.
Ak sa bližšie zameriate na početné vlastnosti svojej
kávy, otvorí sa pred vami celý zmyslový svet.
Chuť kávy ovplyvňujú mnohé premenné: kde sa pestuje, aký druh sa pestuje, ako
sa pestuje, ako sa zo zrniek odstraňuje oplodie, ako sa káva mieša a praží i
to, ako sa pripravuje. A to sú len niektoré z faktorov.
Chcete sa naučiť ochutnávať kávu? Pozrime sa na chuť a jej mnohé rozmery. Jedna
vec je istá: Prehĺbenie porozumenia chuti je cesta, na ktorej vás čaká odmena.
Ak sa chcete naučiť správne ochutnávať kávu, musíte
si osvojiť štyri dôležité kroky: privoňať, usrknúť si, lokalizovať a opísať.
Najskôr privoňajte. Skôr než kávu ochutnáte, vždy k nej privoňajte. Zhlboka
vdýchnite. V ústach rozlíšite päť chutí: sladkú, slanú, horkú, kyslú a tzv.
umami (lahodnú), ale nosom až jeden bilión vôní.
Nasleduje usrknutie. Upite si riadny, hlasitý dúšok kávy. Nebojte sa! Káva sa
rozprestrie po jazyku a podnebí a vy si môžete vychutnať všetky jej jemné
odtiene.
A teraz lokalizujte. Zamyslite sa nad tým, čo cítite v ústach. Aké sú váha či
sila? Kde na jazyku cítite špecifické chute?
Posledný, zato však zásadný krok: opis. Akými slovami by ste opísali svoj
chuťový zážitok? Aróma, špecifické chute, aký pocit káva zanecháva v ústach.
Pocítili ste na jazyku väčšiu kyslosť kávy? Aké ďalšie špecifické chute by ste
mohli použiť na porovnanie?
KYSLOSŤ KÁVY
Kyslosť je pocit, ktorý cítite na bokoch a špičke
jazyka. Pri ochutnávaní a opisovaní kávy sa pod kyslosťou nemyslí obsah pH.
Označuje sa ňou štipľavý pocit na jazyku.
Milovníkov kávy niekedy mätie, prečo majú radi kyslosť v káve. Kyslosť je
pocit, s ktorým sa pravdepodobne stretnete pri niektorých zo svojich obľúbených
vysokokvalitných káv.
Keď sa zamýšľate nad kyslosťou, uvažujte nad tým, aký dojem z kávy máte v
ústach. Aby ste dokázali porozumieť pojmu kyslosť, predstavte si, ako kávy s
nízkou kyslosťou (podobne ako banány a ovsená múka) vyvolávajú zaoblený a
hladký pocit na jazyku. A teraz si predstavte, ako kávy s vysokou kyslosťou
(podobne ako pomaranče a citróny) zanechávajú na jazyku koncentrovaný a živý
pocit.
KÁVOVÉ TELO
Telo je váha alebo hrúbka kávy na jazyku pri odpití.
Ide o vlastnosť, ktorej ste doteraz možno ani nevenovali pozornosť.
Vysvetlíme vám bližšie pojem tela: Podobne ako nízkotučné mlieko, aj káva s
ľahkým telom je tenká, má veľmi malú textúru či váhu na jazyku. A podobne ako
plnotučné mlieko, aj káva s plným telom je ťažká, krémová, hustá a lipne k
jazyku.
ŠPECIFICKÁ KÁVOVÁ CHUŤ
Ide o špecifickú chuť kávy a spočiatku sa vám možno
ani nepodarí opísať ju slovami. Pri opise špecifickej chuti začnite od
základných vlastností.
Káva môže chutiť sladko, ako čokoláda či karamel. Možno má intenzívnejšiu
sladkosť viac podobnú ovociu, ako sú čerešňa či malina. Môže obsahovať kyslé
chute, pri ktorých si predstavíte citrón, grapefruit či dokonca víno. Možno
pocítite špecifické chute podobné orieškom alebo vanilke.
POROVNANIE DVOCH KÁV
Ochutnávanie kávy spočíva v porovnávaní a
kontrastoch. Experimentujte s uvedenými štyrmi charakteristikami a pouvažujte
nad tým, ako by ste kávu opísali.
Ďalším skvelým spôsobom, ako si rozšíriť prax v ochutnávaní, je porovnať dve kávy.
Vezmite si napríklad kávy z dvoch rôznych oblastí a potom skúmajte, ktorá je
viac trpká, ktorá je plnšia a ako sa dá porovnať ich aróma.
Môžete tiež porovnávať jednu a tú istú kávu pripravenú dvoma rôznymi spôsobmi.
Onedlho zistíte, že spôsob prípravy kávy, ktorý používate, sa podieľa na jej
chuťových vlastnostiach.
AKO OCHUTNÁVAŤ KÁVU
Na čo by ste sa teda mali zamerať pri ochutnávaní kávy ? Postupne venujte
pozornosť týmto štyrom vlastnostiam a opíšte ich: aróma, kyslosť, telo a
špecifická chuť. Zistíte, že uvedené charakteristiky tvoria úplný chuťový
„profil“ kávy.
Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú vyznačené hviezdičkou.*
Žiadne komentáre