Brusnice sušené polené 200 gr.

Nákupom tovaru za 59,- EUR získate ZADARMO darček k objednávke.

DOPRAVA ZADARMO ! Nákupom tovaru za 39,- EUR získate dopravu zadarmo.
Kód produktu: Brus200
Dostupnosť: Skladom
2.90 € 4.40 €
Bez DPH: 2.44 €
Sušené brusnice - obľúbená pochúťka
  • Prevencia kardiovaskulárnych ochorení
  • Protizápalový efekt, antioxidačná ochrana
  • Podpora trávenia a zdravia čriev
  • Bohato zastúpené vitamíny B a C
  • Imunitná podpora Čítať viac...
  • Sušené brusnice

    Sušené brusnice: Nutrične hodnotné ovocie s pozitívnym vplyvom na zdravie

    Sušené brusnice sú koncentrovanou formou jedného z najvýznamnejších druhov bobuľového ovocia, známeho svojimi priaznivými účinkami na ľudské zdravie. Vďaka sušeniu si zachovávajú vysoký obsah biologicky aktívnych látok, vitamínov, minerálov a vlákniny, čo ich radí medzi funkčné potraviny. Ich výrazná kyslosť a sladko-trpká chuť ich robí obľúbenou súčasťou zmesí sušeného ovocia, müsli, pečiva či samostatných zdravých snackov.

    Nutričné vlastnosti

    Sušené brusnice obsahujú približne 300–350 kcal na 100 gramov v závislosti od spôsobu spracovania. Z nutričného hľadiska dominujú sacharidy, ktoré tvoria približne 80 % hmotnosti, najmä vo forme jednoduchých cukrov. Tieto poskytujú rýchly zdroj energie a zároveň dodávajú ovociu jeho charakteristickú chuť.

    V sušených brusniciach je prítomné aj významné množstvo rastlinnej vlákniny, ktorá podporuje správnu funkciu tráviaceho traktu, reguluje hladinu cholesterolu v krvi a pomáha udržiavať stabilnú hladinu glukózy. Množstvo bielkovín a tukov je nízke, no aj tie zohrávajú doplnkovú úlohu vo výžive.

    Vitamíny

    Brusnice v sušenej forme si zachovávajú časť svojho prirodzeného vitamínového spektra. Dominantný je predovšetkým vitamín C, silný antioxidant, ktorý chráni bunky pred oxidačným stresom, podporuje imunitný systém a podieľa sa na tvorbe kolagénu.

    Významné sú aj vitamíny skupiny B, vrátane niacínu (B3), riboflavínu (B2) a kyseliny pantoténovej (B5). Tieto vitamíny sú dôležité pre energetický metabolizmus, funkciu nervovej sústavy a zdravie pokožky.

    V menšej miere sú v brusniciach prítomné aj vitamíny E a K, ktoré sa podieľajú na ochrane buniek a zrážanlivosti krvi.

    Minerály

    Sušené brusnice obsahujú viacero minerálov, ktoré prispievajú k udržiavaniu základných fyziologických funkcií:

    • Mangán – dôležitý antioxidant, ktorý sa zúčastňuje na metabolizme kostí a tvorbe enzýmov.
    • Draslík – pomáha udržiavať rovnováhu tekutín a podporuje zdravú činnosť srdca a svalov.
    • Meď a železo – prispievajú k tvorbe červených krviniek a prenosu kyslíka v tele.
    • Horčík – podporuje funkciu nervového systému a svalovej kontrakcie.

    Bioaktívne látky

    Brusnice patria medzi najbohatšie prírodné zdroje polyfenolov, konkrétne flavonoidov a proantokyanidínov (PACs), ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri ochrane buniek pred oxidačným poškodením. Práve tieto látky sú zodpovedné za intenzívnu červenú farbu a množstvo zdravotných účinkov spojených s konzumáciou brusníc.

    Jedným z najvýznamnejších účinkov proantokyanidínov je ich schopnosť ovplyvňovať priľnavosť baktérií (najmä Escherichia coli) na výstelku močových ciest, čím prispievajú k udržiavaniu zdravia močového systému.

    Ďalej sú v sušených brusniciach prítomné kyselina ursolová, kyselina benzoová a ďalšie sekundárne metabolity, ktoré môžu podporovať protizápalové mechanizmy, zdravie ciev a metabolickú rovnováhu.

    Zdravotné prínosy

    • Podpora zdravia močových ciest – pravidelná konzumácia prispieva k prirodzenej obrane proti baktériám v močovom trakte.
    • Antioxidačná ochrana – flavonoidy a vitamín C chránia bunky pred oxidačným stresom a starnutím.
    • Podpora trávenia a zdravia čriev – vláknina zlepšuje peristaltiku a podporuje črevnú mikroflóru.
    • Prevencia kardiovaskulárnych ochorení – polyfenoly podporujú zdravie srdca, ciev a hladinu cholesterolu.
    • Imunitná podpora – vitamín C a bioaktívne látky stimulujú obranné mechanizmy organizmu.

    Chutné ovocie

    Sušené brusnice sú nielen chutným, ale aj funkčným doplnkom výživy. Ich prirodzená sladkokyslá chuť ich robí univerzálnym ovocím vhodným do sladkých i slaných receptov, pečiva, šalátov či ako rýchly snack počas dňa.

    Vďaka bohatému obsahu vlákniny, antioxidantov, vitamínov a minerálov predstavujú sušené brusnice spojenie chuti a funkčnosti. Zaradenie tohto ovocia do denného jedálnička môže byť jednoduchým, no účinným krokom k podpore imunity, trávenia, močových ciest a celkovej vitality.

    Ich prirodzený pôvod a vysoká koncentrácia bioaktívnych zlúčenín robia zo sušených brusníc skutočný výživový poklad, ktorý môže prispieť k lepšiemu zdraviu a pohode v každodennom živote.

    Záruka kvality

    Najkvalitnejšie suroviny z predchádzajúcej sezóny sú základom našich produktov.

    Dodržiavame prísne postupy zberu, úpravy, sušenia a balenia.


    Produkty z organických surovín

    Organické zloženie – používame len prírodné ingrediencie, bez zbytočných náhrad a umelých látok.


    Čerstvé produkty

    Garantovaná čerstvosť – nepredané produkty poskytujeme na dobročinné účely.

    ... s láskou a pôžitkom.




    ODPORÚČAME : Pražené orechy a pistácie: Chrumkavé zdravie v malom balení

    Orechy patria medzi najobľúbenejšie zdravé pochúťky. Sú chutné, výživné a praktické na cesty aj do práce. Medzi nimi sa výrazne vynímajú pražené orechy a pistácie – kombinácia, ktorá ponúka nielen chuťový zážitok, ale aj bohatý zdroj živín.

    Praženie – len chuť, alebo aj riziko?

    Praženie orechov zvýrazňuje ich chuť a robí ich chrumkavejšími. Existuje však rozdiel medzi suchým pražením a pražením na oleji. Suché praženie je zdravšia možnosť, pretože neobsahuje dodatočný tuk. Priemyselné praženie na oleji môže zvyšovať kalorickú hodnotu a niekedy znižovať obsah niektorých živín.

    Pistácie – malý orech s veľkým potenciálom

    Pistácie obsahujú zdravé tuky, vlákninu, bielkoviny, vitamíny B-skupiny a antioxidanty. Pravidelná konzumácia môže podporiť zdravie srdca, znížiť hladinu cholesterolu a prispieť k lepšej kontrole hmotnosti. Navyše – lúskanie pistácií nás núti jesť pomalšie, čo pomáha predísť prejedaniu.

    Výživové výhody

    Pražené orechy a pistácie sú bohatým zdrojom:
    • Nenasytených mastných kyselín - dobré pre srdce
    • Vitamínu E - antioxidant podporujúci zdravú pokožku a imunitu
    • Horčíka a draslíka - dôležité pre nervový systém, svaly a krvný tlak
    • Bielkovín a vlákniny - znižujú hlad, podporujú trávenie a udržujú energiu

    Zdravotné prínosy konzumácie orechov

    Pravidelná konzumácia orechov, vrátane pistácií, má viacero pozitívnych účinkov na ľudské zdravie:
    • Zníženie rizika srdcovo-cievnych ochorení - vďaka priaznivému profilu tukov a obsahu antioxidantov
    • Podpora mozgovej činnosti - orechy sú bohaté na omega-3 a ďalšie živiny, ktoré prispievajú k lepšej koncentrácii a pamäti
    • Stabilizácia hladiny cukru v krvi - vhodné aj pre ľudí s cukrovkou typu 2
    • Zlepšenie nálady a spánku - vďaka obsahu tryptofánu, ktorý podporuje tvorbu serotonínu
    • Prevencia zápalových procesov - prirodzené protizápalové látky pomáhajú znižovať chronické zápaly v tele

    Prečo zaradiť tieto produkty do jedálnička?

    Orechy môžeme konzumovať ako desiatu, pridať ich do šalátov, ovsených kaší či jogurtov. Pistácie sa skvelo hodia aj do slaných jedál, napríklad ako posyp na pečené jedlá alebo do omáčok.

    Dobrú chuť

    Pražené orechy a pistácie sú nielen chutným, ale aj výživným doplnkom stravy. Kľúčom k ich prospechu je však striedmosť a výber kvalitných produktov – ideálne bez pridaných tukov a soli. Ich pravidelná konzumácia môže významne prispieť k celkovému zdraviu, vitalite a prevencii mnohých ochorení.

    Napísať recenziu

    Poznámka: HTML nie je preložené!
    Najpredávanejšie porciované čaje
    Novinky All