Datle sušené 500 gr.
Nákupom tovaru za 59,- EUR získate ZADARMO darček k objednávke.
DOPRAVA ZADARMO ! Nákupom tovaru za 39,- EUR získate dopravu zadarmo.
Sušené ďatle: Komplexný pohľad na výživu a zdravotné prínosy
Sušené ďatle (Phoenix dactylifera) predstavujú jednu z najstarších kultivovaných plodín na svete, s históriou siahajúcou viac ako 4000 rokov. Tieto sladké plody datľovej palmy sa stali neoddeliteľnou súčasťou stravovania v mnohých kultúrach, najmä v oblasti Blízkeho východu a severnej Afriky. Okrem svojej charakteristickej chuti a textúry ponúkajú sušené ďatle bohatý profil živín, ktorý z nich robí cenný zdroj energie a zdraviu prospešných látok.
Výživové zloženie sušených ďatlí
Makronutrienty
Sušené ďatle vynikajú vysokým obsahom sacharidov, ktoré tvoria približne 75-80% ich hmotnosti. Prevažne ide o prirodzené cukry - glukózu, fruktózu a sacharózu, čo z nich robí vynikajúci zdroj rýchle dostupnej energie. Obsahujú približne 2-3% bielkovín a minimálne množstvo tukov (0,2-0,5%).
Energetická hodnota sušených ďatlí sa pohybuje okolo 280-300 kcal na 100 gramov, čo je spôsobené ich vysokým obsahom prírodných cukrov a nízkym obsahom vody (15-20%).
Vláknina
Sušené ďatle sú bohatým zdrojom vlákniny, obsahujúcej približne 6-7 gramov na 100 gramov produktu. Táto vláknina je zložená z rozpustných aj nerozpustných foriem, čo prispieva k zdraviu tráviacieho systému a podporuje správnu funkciu čriev.
Vitamíny v sušených ďatliach
Vitamíny skupiny B
Sušené ďatle obsahujú významné množstvo vitamínov skupiny B, ktoré sú kľúčové pre metabolizmus a neurologické funkcie:
- Vitamín B6 (pyridoxín): Podporuje syntézu neurotransmiterov a metabolizmus aminokyselín
- Niacín (B3): Dôležitý pre energetický metabolizmus a zdravie kože
- Riboflavín (B2): Podieľa sa na oxidačných procesoch a tvorbe energie
- Tiamín (B1): Nevyhnutný pre metabolizmus sacharidov a správnu funkciu nervového systému
- Kyselina pantoténová (B5): Podporuje syntézu hormónov a metabolizmus tukov
Vitamín K
Sušené ďatle poskytujú vitamín K, ktorý je nevyhnutný pre správnu zrážanlivosť krvi a zdravie kostí.
Antioxidačné vitamíny
Hoci v menšom množstve, sušené ďatle obsahujú aj vitamín C a vitamín E, ktoré pôsobia ako antioxidanty a chránia bunky pred oxidačným stresom.
Minerálne látky
Draslík
Sušené ďatle sú výnimočne bohatým zdrojom draslíka, obsahujúc približne 650-700 mg na 100 gramov. Draslík je kľúčový pre reguláciu krvného tlaku, správnu funkciu srdca, udržanie rovnováhy tekutín v organizme a podporu svalovej funkcie.
Magnézium
S obsahom okolo 50-60 mg na 100 gramov je magnézium dôležitý pre enzymatické reakcie (viac ako 300 enzymových procesov), zdravie kostí a zubov, správnu funkciu svalov a nervov a reguláciu hladiny glukózy v krvi.
Vápnik
Sušené ďatle poskytujú vápnik (približne 40-50 mg/100g), ktorý je nevyhnutný pre budovanie a udržanie kostnej hmoty, správnu funkciu svalov, zrážanlivosť krvi a prenos nervových impulzov.
Železo
Obsah železa v sušených ďatliach (1-2 mg/100g) prispieva k tvorbe červených krviniek, transportu kyslíka v organizme, podpore imunitného systému a energetickému metabolizmu.
Fosfor
Fosfor v sušených ďatliach podporuje zdravie kostí a zubov, energetický metabolizmus, správnu funkciu buniek a syntézu DNA a RNA.
Stopové prvky
Sušené ďatle obsahujú aj ďalšie dôležité stopové prvky ako zinok, mangán, meď a selén, ktoré podporujú rôzne fyziologické procesy v organizme.
Bioaktívne látky
Fenolické zlúčeniny
Sušené ďatle sú bohaté na fenolické zlúčeniny, ktoré vykazujú silnú antioxidačnú aktivitu. Medzi najdôležitejšie patria:
- Kyselina ferulová: Antioxidačné a protizápalové účinky
- Kyselina protokatechová: Ochrana pred oxidačným stresom
- Kyselina p-kumarová: Protizápalové vlastnosti
- Kyselina kafetárová: Antimikrobiálne a antioxidačné účinky
Flavonoidy
Flavonoidy v sušených ďatliach prispievajú k ochrane kardiovaskulárneho systému, protizápalovým účinkom, podpore imunitného systému a antioxidačnej aktivite.
Karotenoidy
Karotenoidy, vrátane beta-karoténu, podporujú zdravie očí, imunitný systém, ochranu kože pred UV žiarením a antioxidačné procesy.
Zdravotné prínosy sušených ďatlí
Kardiovaskulárne zdravie
Vysoký obsah draslíka podporuje zdravie srdca a cievneho systému znižovaním krvného tlaku. Vláknina pomáha regulovať hladinu cholesterolu v krvi, zatiaľ čo antioxidanty chránia pred oxidačným poškodením ciev.
Zdravie kostí
Kombinácia vápnika, fosforu, magnézia a vitamínu K podporuje budovanie a udržanie kostnej hmoty, čo je obzvlášť dôležité pre prevenciu osteoporózy.
Trávenie a zdravie čriev
Vysoký obsah vlákniny podporuje regulárnu činnosť čriev, rast prospešných baktérií v čreve, prevenciu zápchy a zdravie tráviacieho systému.
Energetický metabolizmus
Prirodzené cukry poskytujú rýchly zdroj energie, zatiaľ čo vitamíny skupiny B podporujú efektívny metabolizmus sacharidov, bielkovín a tukov.
Neurologická funkcia
Draslík, magnézium a vitamíny skupiny B podporujú správnu funkciu nervového systému, prenos nervových impulzov, kognitívne funkcie a psychické zdravie.
Antioxidačná ochrana
Bioaktívne látky v sušených ďatliach poskytujú silnú antioxidačnú ochranu proti voľným radikálom, čím môžu spomaľovať procesy starnutia, chrániť pred chronickými ochoreniami, podporovať imunitný systém a zlepšovať celkové zdravie buniek.
Podpora imunitného systému
Kombinácia vitamínov, minerálov a bioaktívnych látok posilňuje prirodzenú imunitu organizmu a podporuje jeho schopnosť bojovať proti infekciám.
Využitie v športovej výžive
Sušené ďatle sú obľúbené medzi športovcami vďaka ich schopnosti poskytovať rýchlu energiu a doplňovať elektrolyty. Vysoký obsah draslíka pomáha predchádzať svalovým kŕčom a podporuje regeneráciu po cvičení.
Zaradenie do stravovania
Sušené ďatle možno konzumovať ako samostatnú zdravú desiatu alebo ich zaradiť do rôznych jedál:
- Pridanie do ovsených vločiek alebo müsli
- Použitie v pečení ako prirodzené sladidlo
- Kombinácia s orechmi a semenami
- Prípravu smoothie a nápojov
- Použitie v orientálnych jedlách
Sušené ďatle predstavujú výnimočne hodnotné potraviny s bohatým obsahom vitamínov, minerálov a bioaktívnych látok. Ich pravidelná konzumácia môže prispieť k lepšiemu zdraviu srdca, kostí, tráviacieho systému a celkovej vitalite. Vďaka svojmu prirodzenému pôvodu a výnimočnému výživovému profilu si sušené ďatle zaslúžia miesto v každej vyváženej strave ako zdravá alternatíva k rafinávaným sladkostiam.
Ich tisícročné využívanie v tradičnej medicíne a moderne vedecké poznatky o ich zložení potvrdzujú, že sušené ďatle sú skutočne "superfood" hodné našej pozornosti a úcty.
Záruka kvality
Najkvalitnejšie suroviny z predchádzajúcej sezóny sú základom našich produktov.
Dodržiavame prísne postupy zberu, úpravy, sušenia a balenia.
Produkty z organických surovín
Organické zloženie – používame len prírodné ingrediencie, bez zbytočných náhrad a umelých látok.
Čerstvé produkty
Garantovaná čerstvosť – nepredané produkty poskytujeme na dobročinné účely.
... s láskou a pôžitkom.
ODPORÚČAME : Pražené orechy a pistácie: Chrumkavé zdravie v malom balení
Orechy patria medzi najobľúbenejšie zdravé pochúťky. Sú chutné, výživné a praktické na cesty aj do práce. Medzi nimi sa výrazne vynímajú pražené orechy a pistácie – kombinácia, ktorá ponúka nielen chuťový zážitok, ale aj bohatý zdroj živín.
Praženie – len chuť, alebo aj riziko?
Praženie orechov zvýrazňuje ich chuť a robí ich chrumkavejšími. Existuje však rozdiel medzi suchým pražením a pražením na oleji. Suché praženie je zdravšia možnosť, pretože neobsahuje dodatočný tuk. Priemyselné praženie na oleji môže zvyšovať kalorickú hodnotu a niekedy znižovať obsah niektorých živín.
Pistácie – malý orech s veľkým potenciálom
Pistácie obsahujú zdravé tuky, vlákninu, bielkoviny, vitamíny B-skupiny a antioxidanty. Pravidelná konzumácia môže podporiť zdravie srdca, znížiť hladinu cholesterolu a prispieť k lepšej kontrole hmotnosti. Navyše – lúskanie pistácií nás núti jesť pomalšie, čo pomáha predísť prejedaniu.
Výživové výhody
Pražené orechy a pistácie sú bohatým zdrojom:- Nenasytených mastných kyselín - dobré pre srdce
- Vitamínu E - antioxidant podporujúci zdravú pokožku a imunitu
- Horčíka a draslíka - dôležité pre nervový systém, svaly a krvný tlak
- Bielkovín a vlákniny - znižujú hlad, podporujú trávenie a udržujú energiu
Zdravotné prínosy konzumácie orechov
Pravidelná konzumácia orechov, vrátane pistácií, má viacero pozitívnych účinkov na ľudské zdravie:- Zníženie rizika srdcovo-cievnych ochorení - vďaka priaznivému profilu tukov a obsahu antioxidantov
- Podpora mozgovej činnosti - orechy sú bohaté na omega-3 a ďalšie živiny, ktoré prispievajú k lepšej koncentrácii a pamäti
- Stabilizácia hladiny cukru v krvi - vhodné aj pre ľudí s cukrovkou typu 2
- Zlepšenie nálady a spánku - vďaka obsahu tryptofánu, ktorý podporuje tvorbu serotonínu
- Prevencia zápalových procesov - prirodzené protizápalové látky pomáhajú znižovať chronické zápaly v tele
Prečo zaradiť tieto produkty do jedálnička?
Orechy môžeme konzumovať ako desiatu, pridať ich do šalátov, ovsených kaší či jogurtov. Pistácie sa skvelo hodia aj do slaných jedál, napríklad ako posyp na pečené jedlá alebo do omáčok.
Dobrú chuť
Pražené orechy a pistácie sú nielen chutným, ale aj výživným doplnkom stravy. Kľúčom k ich prospechu je však striedmosť a výber kvalitných produktov – ideálne bez pridaných tukov a soli. Ich pravidelná konzumácia môže významne prispieť k celkovému zdraviu, vitalite a prevencii mnohých ochorení.





